Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Behandling af langvarig bækkendysfunktion

  • Smerter i bækken- og hofteregionen er altid et signal om, at der er noget galt.

  • Årsagerne kan være utallige selvom symptomer kan være næsten identiske.

Eksempler:

  • Kan det skyldes fejlstillinger i led i bækken, hofter og andre led i kroppen, eksempelvis knæ, fødder m.m.

  • Det kan skyldes medfødte led-deformiteter

  • Det kan også skyldes operationsar – eksempelvis efter kejsersnit​
  • Det er derfor vigtigt med en grundig udredning for at finde eller udelukke årsager til smerterne. Henvend dig til din praktiserende læge for eventuelt henvisning til udredning

  • Hvis dine gener skyldes bækkenløsning i graviditet og symptomerne fortsætter skyldes det ofte, at der findes et underliggende problem eller dysfunktion, hvor et eller flere af følgende led er involveret: Hofte-, SI- eller facetled.

Hvis årsagen til smerterne skyldes fejlstillede eller for-skubbede led i bækken og/-eller hofte kan disse være utroligt vanskelige at diagnos-ticere, da disse fejlstillinger eller forskubbelser sjældent kan ses på røntgen eller scan-ninger.

​Manuel behandling skal altid tilpasses individuelt

Da symptomerne og tilstanden i led og muskler varierer fra person til person, skal behandlingen altid tilpasses individuelt. Hver behandler har sine egne metoder, og der findes ingen standardbehandling for bækkenløsning eller bækkendys-funktion.​

  • Husk på, at hvad der er godt for den ene – ikke nødvendigvis er godt for den anden.

  • Bækkenets led kan være fejlstillet på mange forskellige måder og kombinationer i forskellige grader og have forårsaget forskellige ”følge-skader”, og kan derfor ikke behandles ens.

  • Strukturen af det omkringliggende væv kan være skadet i forskellige variationer

Der findes ingen standardbehandling

Der findes osteopater, kiropraktorer, fysioterapeuter og andre behandlere, der kan behandle bækkensmerter. Foreningen har gode erfaringer med osteopatisk behandling og behandling med kiropraktik efter c.c.e.p metoden (certified chiropractic extremety practioner) og tværfaglig behandling, da bækken-dysfunktion involverer hele kroppen og ud fra foreningens mangeårige erfaringer kan en behandlingsform ikke altid stå alene.

Spørg altid inden tidsbestilling om behandleren har erfaring med at behandle bækkenområdet. Hvis du er i tvivl om, hvilken behandling, der evt. vil være bedst for dig, er du altid velkommen til at kontakte telefonrådgivningslinjen i bækkensmerter.dk, der vil kunne rådgive dig om de forskellige typer af behandling. Vi har et godt kendskab til dygtige specialister indenfor området i Danmark.

Manuel behandling kan bestå af:

  • Mobilisering og manipulation af led således, at der bliver fri bevægelighed i leddene og eventuelle fejlstillinger bliver korrigeret.

  • Udspænding og/eller massage af stramme og overbelastede muskler og ledbånd (ligamenter) omkring bækkenet og andre steder.

  • Genoptræning/træning af især de stabiliserende muskler i mave, ryg, sæde og bækkenbund – gerne under vejledning af en fagperson.

  • Balancetræning og holdningskorrektion

  • Sikring af, at der er fri bevægelighed i ryg- og bækkenleddene og andre led i kroppen

Vores gode erfaringer med manuel behandling

Vi har i foreningen gode erfaringer med osteopatisk behandling, kiropraktisk behandling af kiropraktorer, der er uddannet inden for C.C.E.P (certified chiropractic extremety practioner. En tværfaglig tilgang til behandlingen har vi også gode erfaringer med, da flere behandlingsformer hver især har noget at byde ind med for at finde de mange årsager, der kan have medindflydelse på succes for behandlingen. Der kan være mange brikker i puslespillet, som kan løses ved tværfaglig behandling. Kost og psyke, vægt er også ting, der kan være delårsager til problematikken.

F.eks. kan tidligere operationer i abdomen (underlivet) også være en delårsag til langvarig bækkendysfunktion. Det kan være kejsersnit, blindtarmsoperation mm.

Fysioterapeuter, der har specialiseret sig inden for det gynækologiske og obstetriske område kan også være med til at behandle tværfagligt. Du finder en liste over "gyn obs fysioterapeuter i Danmark her

Herudover har vi også god erfaring med behandling med strukturel integration (rolfing og kinesis myofasciel integration – KMI) kombineret med cranio sakralterapi.

Det er meget hyppigt, at leddene relativt hurtigt rykker tilbage til fejlstilling igen og det kræver hyppige og intensive behandlinger med at få led mobiliseret på plads.

Vores erfaring er, at det nytter at blive ved – gerne med mange og hyppige behandlinger i en opstarts-periode.

Har du haft bækkendysfunktion i længere tid, kan det tage lang tid at få kroppen tilbage på ret køl igen.

Ofte kan der komme flere smerter, når behandling påbegyndes, idet kroppen nu skal fungere på en anden måde, end den har gjort længe. Måske får du stærkere og anderledes smerter, men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at behandlingen ikke er den rigtige.

Din krop kan reagere voldsomt på behandling, da de led, der manipuleres / mobiliseres kan blive irriterede og ledkapsler og brusk blive inflammatorisk, der er meget smertefuldt. Snak med din behandler om dine symptomer på behandlingen.​

Fysioterapi hjælper sjældent

Egen læge vil ofte henvise til fysioterapi. Vi oplever ofte, at den traditionelle genoptræning og behandling via fysioterapi ikke hjælper vores medlemmer, der typisk lider af kompliceret og langvarig bækkendysfunktion, da fysioterapeuterne ofte ikke finder årsagerne til smerterne og dermed heller ikke kan give den rigtige behandling. Smerterne fortsætter oftest eller forværres ligefrem gennem uhensigtsmæssige øvelser.

Styrketræning af muskler forbundet til et fejlstillet led er problematisk og vil oftest blot føre til flere smerter – et fejlstillet led kan ikke trænes på plads! 

Hvis du lider af bækkenbundsproblemer, inkontinens m m anbefales det, at du henvender dig til din læge for yderligere udredning.

Du finder en landsdækkende liste over gyn/obs fysio-terapeuter med speciale i bækkenbundsproblematikker her

Læs gerne mere om træning og genoptræning her

Hvor finder jeg en god behandler?

  • Bækkensmerter og bækkenløsning- / bækkendys-funktion kan optræde meget forskelligt fra person til person og årsagerne kan være vidt forskellige, selvom symptomer kan være næsten identiske. Derfor er det vigtigt at være udredt omkring årsager til problemerne.

  • Nogle behandlingsformer gives der tilskud til fra det offentlige, mens andre behandlingsformer får tilskud fra Sygesikringen Danmark. Desværre findes der også en del behandlingsformer, der ikke er tilskud til.

  • Spørg din nye behandler, om vedkommende har erfaring med at justere / -manipulere bækkenled / hofteled. eller gør brug af telefonrådgivningslinjen.​

  • I Bækkensmerter.dk har vi en bred viden om forskellige behandlingsformer og behandlere i hele landet, der har hjulpet andre medlemmer. Måske kender vi en i nærheden af din bopæl.​​
  • Vi henviser i øvrigt til vores telefonrådgivningslinje, der har kendskab til gode behandlere i Danmark

Operation?

  • For nogle er operation den eneste mulighed, hvis manuel behandling ikke kan løse årsagen. Det er er foreningens holdning, at alle andre tiltag bør afprøves inden et kirurgisk indgreb foretages. Et kirurgisk indgreb foretages udelukkende, hvis specialister anser, at årsagen kan løses ved hjælp af kirurgisk indgreb.

  • Dette kræver grundig udredning.

  • Der findes mange forskellige former for operationer – nogle involverer SI-leddene andre hofteleddene. Der henvises til specialister inden for kirurgi, hoftekirurgi, reumatologer mv.

mere materiale med yderligere detaljeret viden ved at melde dig indi Bækkensmerter.dk​

Du kan læse mere om træning og genoptræning her

Du er altid velkommen til at kontakte vores telefonrådgivningslinje

Bækkensmerter.dk      |      Spiren 49, 9260 Gistrup      |      E-mail: info@baekkensmerter.dk      |      CVR: 25347730