Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Bindevæv

Hele vores krop består af et net af bindevæv i forskel-lige lag, som binder hele kroppen sammen. Bindevævet er en vægtbærende struktur, der binder skeletsystem-et sammen og opretholder kropsholdningen.

Bindevæv, også kaldet fascier, er den samlede betegnelse for sener, muskelfascier, underhud og de hinder, der ligger rundt om de indre organer. Bindevæv er kroppens største organ. Vi bruger ordet bindevæv, da det er væv, der forbinder forskellige dele af kroppen. Det kan f.eks. være vores hud, muskelhinder osv. Det forbinder også de enkelte dele af kroppen med hinanden.

Bindevævet er nogle steder kraftigt, som for eksempel i lænden og i muskeltilhæftningerne, hvor musklerne sidder fast på knoglerne. Andre steder er det spindelvævstyndt. Bindevævet har mange nerveender og er dermed et stort indvendigt sanseorgan.​

Bindevævet er fyldt med sensoriske nervefibre

​Bindevævet sidder blandt andet uden på musklerne og har en glat overflade, så musklerne kan ”glide” frit ovenpå hinanden og under huden. Bindevævet forbinder kroppen indvendigt fra top til tå som en våddragt. Når der trækkes i den ene ende, trækker det i den anden ende. Og ligesom en våddragt føles rar at have på, når den er våd, varm og eftergivelig, er den svær at bevæge sig i, når den er tør og stram.

Alt bindevæv i kroppen hænger sammen, så smerte et sted kan betyde, at bindevævet er beskadiget eller for stramt og usmidigt et andet sted i kroppen. 

– eksempelvis efter et kejsersnit.

Alle organer, led osv. er på en eller anden måde forbundet til hinanden igennem kroppens bindevæv. Når et organ eller muskel påvirkes/justeres, vil bindevævet også påvirkes. Det kan forøge trækket på bindevævet, som igen kan forplante sig til forskellige træk og kompensatoriske bevægelser i hele kroppen.

Arvævs betydning for bindevævet

Arvæv har næsten altid en betydning, da bindevævet også kan hæfte på led. For eksempel hinden (peritoneum), der kommer fra ribbenene og omgiver alle organer i abdomen (maven), hvor den derfra løber ned igennem bækkenet og er fastgjort hele vejen gennem bækkenringen.

Når der laves et snit i denne hinde, vil arvævet være en sammenfiltring af bindevæv. Nogle kan selv mærke en klump der, hvor der er arvæv. Det medfører, at hinden bliver mindre elastisk i det område hvor arvævet er. Det kan påvirke de andre lag af bindevæv i området, hvor bindevævslagene ikke så let kan bevæge sig mod hinanden. Arvæv kan direkte trække i hinden, de steder, den sidder fast omkring ribbenene og i bækkenet. Det kan medvirke, at der kommer et skævt træk af leddene i den ene side.

Se video om bindevævets betydning her.

Bækkensmerter.dk      |      Spiren 49, 9260 Gistrup      |      E-mail: info@baekkensmerter.dk      |      CVR: 25347730