Mere end 80 procent af alle gravide oplever bækkensmerter i en eller anden grad i løbet af en graviditet, og i langt de fleste tilfælde går smerterne i sig selv igen, så snart fødslen er overstået.
For en mindre gruppe udvikler tilstanden sig imidlertid meget smertefuldt, og for 5-7 procents vedkommende varer den ved, længe efter, at de hormonelle forhold er normaliserede.
Når bækkenet så stabiliserer sig igen efter fødslen og led-båndene ”strammer” til igen, kan det stadig sidde låst og forkert, selvom der ikke længere er påvirkning af forhøjet produktion af hormonet relaxin.
Ny graviditet
Smertefuld bækkenløsning i én graviditet behøver ikke være en hindring for at få flere børn.
Der er evidens for, at bækkenløsning i en graviditet hyppigt medfører bækkenløsning i en senere graviditet.
Jo mere viden du har om bækkenløsning, jo bedre står du rustet til næste graviditet.
Før en ny graviditet kan det være en god ide at kontakte en fagperson med viden om bækkenløsning for råd og vejledning.
Det er vigtigt, at du er kommet dig godt over din graviditet og fødsel og din krop igen er stabil. Bemærk at ledbånd er ca. 8-9 måneder om at hele.
Vælger du at blive gravid igen, så forsøg at være både fysisk og psykisk velforberedt. Du må være i så god form som muligt. Både du og familien skal være indstillet på, at du måske skal igennem endnu en graviditet med smertefuld bækkenløsning.
Når bækkensmerterne varer ved
Hvis der stadig er bækkensmerter nogle måneder efter fødsel, er kroppen for længst holdt op med at have forhøjet produk-tion af hormonet relaxin. Tilstanden kan nu derfor ikke kaldes bækkenløsning mere. En betegnelse kunne være at kalde tilstanden for bækkendysfunktion, der betyder, at bækkenet ikke fungerer som det skal. Vi har i bækkensmerter.dk valgt at bruge denne betegnelse, når det drejer sig om længere-varende eller kroniske bækkensmerter.
”Kronisk bækkenløsning”
Vi støder nogle gange på patienter, der har fået at vide, de har kronisk bækkenløsning, hvilket betyder at de stadig har bækkenløsning lang tid efter en graviditet. Dette bliver brugt i situationer, hvor de smerter, der startede under graviditeten, fortsætter efter.
Der findes dog ikke kronisk bækkenløsning, for efter en graviditet vil niveauet af relaxin falde igen og bækkenet vil ikke være ”løst”. Det betyder ikke, at smerterne ikke kan fortsætte, da de ændringer din krop har gået igennem i graviditeten, måske ikke bare falder på plads af sig selv.
Samtidig kan smerterne under graviditeten gøre, at man bliver mere inaktiv og taber muskelmasse, styrke og stabilitet. Alt dette gør, at din krop ikke er i balance og måske ikke har det samme udgangspunkt, som før graviditeten. Du kan læse mere under langvarige smerter
Her kan du læse vores pjecer: Bækkenløsning og bækkendysfunktion, Hvad er det og hvad kan du gøre ved det? og vores pjece: Praktiske tips og hjælpemidler
Få mere materiale med yderligere detaljeret viden ved at indmelde dig i Bækkensmerter.dk.