Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Hoftesmerter

​Mange kalder smerter over sacroiliacaleddet for hoftesmerter.

Sacroiliacaleddet og hofteleddet er imidlertid ikke det samme

  • Smerter fra sacroiliacaleddet føles primært over ”smilehullerne” og en smule i ballerne, mens hofte-ledssmerter føles enten i lænden, lysken, foran på låret eller i sæderegionen.

Smerter i hofteleddet er oftest et tegn på, at leddet belastes uhensigtsmæssigt.

Dette giver umiddelbart smerter, men værre er det, at kronisk (langvarig) fejlbelastning betyder forøget slitage på ledkapsel, -bånd, og –flader, og kan være et forstadie på slidgigt.

Derfor er det vigtigt, at funktionsforstyrrelsen behandles.​

Mere sjældent stammer problemet fra knæet, anklen eller foden. Er der en vridning eller en dårligt helet skade i et eller flere af disse led, kan det betyde, at der er en unaturlig drejning og belastning op igennem lårbensknoglen, og derved belastes hofteleddet uhensigtsmæssigt med smerter og nedslidning til følge.

  • Hoftesmerter kan skyldes mange andre faktorer og derfor er det vigtigt, at man udredes grundigt, hvis man har hoftesmerter.

  • Hvis du har hoftesmerter anbefales, at du retter hen-vendelse til din praktiserende læge for eventuelt henvisning til yderligere undersøgelse .hos speciallæger.

Se video her om hofteleddet​

Hofteleddet består af hofte-skålen, som danner led med bækkenbenet og lårbenets hoftekugle (lårbenshovedet). Både hofteskålen og hofte-kuglen er beklædt med brusk, som sikrer, at bevæg-elserne foregår med mindst mulig modstand.

Fra korsbenet løber der ner-ver til musklerne omkring bækkenet, samt ned i bene-ne.

Igennem bækkenet løber de store blodårer (arterier) der forsyner benenes muskler og strukturer med ilt, nærings-stoffer og vener der leder blodet tilbage med affalds-stoffer og afiltet blod.

​​

Vores erfaringer har vist, at når der er smerter fra SI-leddet kan det stamme fra fejlstillet lårbensknogle i hofteskålen.​

Hofteslid

Slidgigt i hoften er slidforandringer i hofteleddet, hvor ledbrusken ødelægges og gnidningen i leddet bliver ujævnt. Når brusken er helt bortslidt øges gnidningen mod knoglen, hvilket giver smerte. 


Når der er slid i hoften er der mindre bevægelighed i selve hofteleddet, og derfor overføres mere af bevæg-else og stød fra eksempelvis gang i selve hoften til bækkenleddene. Det kan medføre, at de  bliver fejl-stillede/forskubbede på grund af for meget bevægelse og belastning til en retning. Ledbåndene bliver over-belastede og der kan opstå inflammation på grund af denne over-/fejlbelastning af leddet..

Hofte impingement

Impingement betyder indeklemning. Ved indeklemning af lårbensknoglen i hofteleddet opstår der ofte en bruskskade inde i leddet, hvor disse bruskskader gør overfladen ujævn og denne kan nu komme i klemme ved forskellige bevægelser af hoften. Her vil der være direkte smerter i leddet ved en eller flere helt bestemte bevægelser. Der er større risiko for at udvikle slid i hofteleddet og der er nedsat bevægelighed i leddet, hvorfor det kan påvirke bækkenet på samme måde som ved slidgigt.

Hoftedysplasi

Hoftedysplasi er, at hofteskålen, som lårbenet danner led med, er underudviklet og den kan være for lille eller stejl. Denne underudvikling gør, at hofteskålen ikke dækker lårbenshovedet tilstrækkeligt, hvilket medfører en høj belastning og fejlfunktion af hofteleddet.

Ved slem medfødt hoftedysplasi kan hoften være dis-lokeret, hvor lårbensknoglen ikke sidder, som den skal i hofteskålen. Her laves ofte et indgreb, der hedder Ganz operation. Hvis der kun er dysplasi i mindre grad, hvor der er for lidt plads til lårbensknoglen i ledskålen, med-fører dette mindre bevægelighed i selve hoftteleddet. Sidstnævnte opdages ikke altid, og derfor kan bæk-kenet påvirkes ligesom i de overstående tilfælde.

mere materiale med yderligere detaljeret viden ved at melde dig ind i Bækkensmerter.dk​​

Bækkensmerter.dk      |      Spiren 49, 9260 Gistrup      |      E-mail: info@baekkensmerter.dk      |      CVR: 25347730