Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Træning og genoptræning

Symptomer kan være ens eller næsten identiske, men årsager og kombinationer af disse kan være utallige og vidt forskellige, og behandling og træning / genop-træningen er derfor unik for hver patient

Stærke muskler er nødvendige for at kunne holde bækkenet stabilt, og træning er derfor også en vigtig proces i behand-lingsforløbet.

Der findes mange forskellige træningsformer, men bl.a. hensyntagende fysiopilates og træning i varmtvands-bassin er der mange, der har gavn af.

Det er især vigtigt at få trænet de stabiliserende muskler. Der vil oftest være øvelser, som du bør undgå/får mere ondt af. Generelt bør du afholde dig fra for mange vrid og asymme-triske bevægelser, men det vil selvfølgelig være individuelt, hvad du kan holde til.

Måske kan et støttebælte være godt for dig i en periode.

Mange har glæde af træningssystemet Z-Health, der ofte bruger proprioceptiv træning.​

Proprioceptiv træning

Proprioceptorer sidder i høj grad i ledbånd, lige fra ankel, knæ, hofte kæbe osv. Det er en del af et større feedback system, hvor musklerne skal kunne koor-dinere en bevægelse.


Proprioception bedres ved:
Neuromuskulær træning, som kan bestå af balance-træning, træning af det indre korset= chore stability, koordinationstræning og strækøvelser.

Balancetræning betaler sig

Først og fremmest giver det en større stabilitet og mulighed for gode og hensigtsmæssige bevægelser, som nedsætter risikoen for skader og overbelast-ninger. Man ved, at der er en sammenhæng imellem balancen og funktionen af muskler og led. 

Balancetræning tvinger kroppens svage muskler til at arbejde med – og det i sig selv hjælper kroppen på vej til at blive rettet op og skaber større balance imellem musklerne indbyrdes. Hvis du har en dårlig holdning, kan det skyldes at nogle muskler for korte og andre for lange – det kan balancetræningen hjælpe til med at rette op på. 


Også den flade mave kræver balancetræning. Hver eneste gang balancen udfordres, skal mavemusklerne arbejde hårdere – mere præcist muskelkorsettet og kropsstammen (musklerne i mave, ryg, bækkenbund og mellemgulv). Jo større krav til balancen, desto mere skal musklerne i mave og ryg arbejde. 


Bedre balance medfører

  • Bedre muskelkoordination og stabilitet
  • Forbedring af ydeevnen og kvaliteten af den udførte opgave

Fysioterapi hjælper sjældent

Egen læge vil ofte henvise til fysioterapi. Vi oplever ofte, at den traditionelle genoptræning og behandling via fysioterapi ikke hjælper vores medlemmer, der typisk lider af kompliceret og langvarig bækkendysfunktion, da fysioterapeuterne ofte ikke finder årsagerne til smerterne og dermed heller ikke kan give den rigtige behandling. Smerterne fortsætter oftest eller forværres ligefrem gennem uhensigtsmæssige øvelser. 

Styrketræning af muskler forbundet til et fejlstillet led er problematisk og vil oftest blot føre til flere smerter – et fejlstillet led kan ikke trænes på plads!

Hvis du lider af bækkenbundsproblemer, inkontinens anbefales det, at du henvender dig til din læge for yderligere udredning. 

Du finder en landsdækkende liste over fysioterapeuter med speciale i bækkenbundsproblematikker og gyn/obs problemer her

Træning af bækkenbunden

​Her kan du læse mere om knibeøvelser og her kan du læse mere om bækkenbundens anatomi

Bækkensmerter.dk      |      Spiren 49, 9260 Gistrup      |      E-mail: info@baekkensmerter.dk      |      CVR: 25347730