Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Symptomer på bækkenløsning under graviditeten

Bækkenløsning kan give smerter i lænd, balder, lyske, hale-ben, sacroiliaca- led (SI -led), symfyse, muskler i underliv og i benene. Smerterne kan veksle fra dag til dag og fra side til side og kommer hovedsageligt fra overbelastede muskler og ledbånd. Se spændinger, infiltrationer og triggerpunkter.

Se også under anatomi

  • Det kan føles som om, at man ikke længere kan ”holde sammen” på sit bækken og nedre del af ryggen. Mange har en oplevelse af, at benene skrider ud, og der ikke er føling med motorikken og balancen.

  • Smerterne vil oftest være stærkere, hvis der i forvejen eksisterer en fejlstilling- / fastlåsning i lændehvirvlerne, SI-leddene og/eller hofte-leddene. Ofte kan disse fejlstillinger / fast-låsninger af leddene ikke ses på hverken røntgen eller scanninger, da de er meget små

  • Der kan også forekomme smerter i lår, ryg, nakke, kæber, skuldre, albue, hænder, knæ, ankler, fødder. Dette skyldes, at andre muskler prøver at kompensere for de berørte, smertefulde muskler i bækkenet, hvorved musklerne andre steder i kroppen overbelastes. I nogle tilfælde vil nye overbelastninger føre til nye kompensationer, og smerterne kan på denne måde brede sig og variere meget.

  • Nogle oplever desuden følelsesforstyrrelser i hænder og fødder på grund af nerver, der kommer i klemme fra overbelastede muskler og led, der er fejlstillede.

  • Symptomerne på bækkenløsning begynder oftest midt i graviditeten, men kan også forekomme tidligt i forløbet, allerede omkring 8. uge. Nogle mærker det endnu tidligere i graviditeten, hvilket kan hænge sammen med, at produktionen af hormonet relaxin er højest i 1. trimester.

  • Smerterne kan opleves forskelligt fra person til person. Derfor er der heller ikke én behandling, der kan hjælpe alle. Der er flere mulige behand-lingsformer og desuden en række gode råd, og de kan være med til at lette din dagligdag og modvir-ke, at dine smerter forværres.​​

Hvis symptomerne ikke fortager sig efter nogle måneder efter fødslen kan det måske være, at der er et underliggende problem med facet-, sacroiliaca- eller hofteleddene.

Det kan f.eks. være, at der er sket små fejlstillinger i de ovennævnte led, som kan være forårsaget af tidligere fald, slag eller ulykke.

Smerter fra halebenet​

Det er ikke ualmindeligt for kvinder med bækkenløsning / bækkensmerter at have smerter i halebenet.

Hvis halebenet er blevet skadet tidligere, kan det risikere at blive beskadiget yderligere ved en fødsel.

Under fødslen presses halebenet bagover, når barnet presses ud.

Dette kan gøre det svært at sidde, uden det gør ondt​

Bækkensmerter.dk      |      Spiren 49, 9260 Gistrup      |      E-mail: info@baekkensmerter.dk      |      CVR: 25347730