Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

August 2020

Kejsersnit og bækkensmerter

​Der er i de fleste tilfælde en årsag til, at man får kejsersnit: Dette er enten for at redde moderen eller barnet ved en besværet fødsel, eller for at undgå komplikationer.

​Der er kun små risici ved operationen, men den kan medføre senfølger.​

Disse kan være smerter i lænd, balle og/eller bækken, samt følelsen af stramhed af arvævet og underlivssmerter.

Skrevet af Jens Gram Aarhus Osteopati – Læs mere om Jens og osteopati her


Hvem er jeg?

Mit navn er Jens Gram, jeg er fysioterapeut og osteopat, derudover interesserer jeg mig for funktionel medicin, hvilket er en måde at forbedre kroppens funktioner med kost og kosttilskud. Jeg er tidligere personlig træner og kostvejleder, inden jeg gik inden for behandler verdenen.

Jeg beskæftiger mig med alt fra sportsskader, til hormonelle problemer, kroniske og tarmproblemer, men jeg er specialiseret især i gener vedrørende bækkenet og kvinders sundhed.

Jeg ser derfor rigtig mange patienter med bækkenproblemer og især kvinder, der har problemer under og efter graviditet, eller smerter fra f.eks. endomitriose og lignende. Jeg underviser på jordemoderskolen i Esbjerg i graviditetssmerter og -gener efter fødsel som f.eks. inkontinens.

Studier:

  • I et indisk studie med 284 kvinder oplevede 33 procent af kvinderne, der havde fået kejsersnit, smerter i lænd og bækken efter fødsel. Kun 8,3 procent, der fødte vaginalt, oplevede smerter. Smerter blev målt ved spørgeskema og provokationstest af lænd og bækken.
  • ​Et norsk studie, hvor der medvirkede 10.400 kvinder, blev der undersøgt for kroniske smerter i bækkenet efter fødsel. Det viste, at der var signifikant større risiko for kroniske bækkensmerter 6 måneder efter fødsel ved kejsersnit i forhold til vaginal fødsel.
  • ​En større engelsk metaanalyse har lavet et langtidsstudie, der viser en forbindelse mellem abdominal kirurgi og kroniske smerter, adhærencer og tarm obstruktion.

Hvad sker der i kroppen efter et kejsersnit?

Alle organer har hinder omkring sig. Hinderne (bindevævet) omkring organer kan sammenlignes med glasruder med væske imellem. De kan ikke trækkes fra hinanden, men ruderne kan glide frem og tilbage og bevæge sig i forhold til hinanden.

Når et kejsersnit foretages, skæres der igennem hud, muskler og bindevævet omkring organer. Dette syes sammen igen, og giver derved nedsat bevægelighed igennem disse lag af væv. Dette kan sammenlignes med, når der opstår et hul i et stykke tøj. Når hullet syes sammen, opstår der en fold eller en hule, som medfører dårligere bevægelighed af bindevævet.

Hvad er arvæv

Arvæv er kollageniseret væv. Det vil sige at det har nedsat mobilitet (reduceret andel af elastin),
er fibrøs og har nedsat vaskularitet (væske).

Det dannes typisk ved f.eks. operation, hvor hinderne bliver uelastiske og glider dårligere mellem hinanden.

Læs eventuelt mere om langvarige konsekvenser af arvæv her: Artikel af Lene Pilegaard, Bækkensmerter.dk

https://sund-forskning.dk/artikler/langvarige-konsekvenser-af-arvaev/

Hvorfor giver dette gener i og omkring bækkenet?

Hinder fra organerne i bækkenet hæfter på skelettet og hinderne fra blæren hæfter på kønsbenet. Bagved sidder livmoderen og endetarmen. Alt sidder sammen i forhold til hinanden og hæfter på skelettet. Livmoderen er spændt ud mellem kønsbenet og korsbenet.

Ved bevægelse bevæger bækkenorganerne sig i takt med bækkenknoglerne og dette sker ved, at hinderne imellem organerne glider mellem hinanden. Det sker for eksempel, når vi går, står, sætter os ned, rejser os op, bøjer os ned eller retter os op.

Arvæv fra et kejsersnit kan derfor medføre nedsat mobilitet ffor bækkenorganerne og hinder og derved også stivhed og nedsat bevægelse af bækkenknoglerne, hvor de hæfter på.

Udover den direkte påvirkning af bækkenet, refererer bækkenorganerne også smerte til dele af vores muskelskeletsystem, hvis der ikke er optimale forhold. Dette kaldes den viscerosomatiske refleks og vil medføre, at lænden kan spænde op.

Se video med forklaring her

Læs mere her

Betyder det at kejsersnit er farligt?

Nej, disse senfølger er på ingen måde farlige, men de kan medføre, at der er noget i kroppen, der ikke fungerer optimalt, hvilket kan medføre smerter. Som beskrevet i starten, får de fleste et kejsersnit af en god årsag, hvor der ville have været større risici ved ikke at få det foretaget.

Den nedsatte bevægelighed af arvævet kan der arbejdes med og kan påvirkes også lang tid efter et kejsersnit, så kroppen og bækkenet kan arbejde mere optimalt igen og med mindre gener.

Hvad gør vi som osteopater?

Hvis man har fået et nyt kunstigt knæ ved en operation, dannes der arvæv efter knæoperation, dette arvæv giver nedsat mobilitet af knæet og derfor laver fysioterapeuter ofte arvævsudstrækning efter en sådan operation, for at opnå en bedre bevægelse.

Vi gør i princippet det samme bare ved at arbejde med hinderne omkring organerne. Vi strækker vævet, og gør hinderne mere bevægelige, så det hele glider bedre imellem hinanden. Derudover ser vi det som en del af en større sammenhæng med resten af kroppen, hvor vi f.eks. arbejder med mobiliteten af de led, der har en nedsat mobilitet og funktion, samt optimerer alle andre systemer i kroppen, der ikke fungerer optimalt.

Hvad kan der gøres, når du har fået et nyt kejsersnit?

  1. ​Kontroller om arret heler pænt (uden for mange folder og huller)
  2. ​Smør med E vitamin creme
  3. ​Massér arret blidt (Efter 2-4 uger)
  4. ​Stræk arvævet, når arret er helet (efter 4-8 uger)

​Hvad kan der gøres ved gammelt arvæv, der giver gener?

Brug udstrækningsøvelserne herunder og kombiner med behandling fra en osteopat. 

Se hvilke øvelse du selv kan gøre her

Bækkensmerter.dk      |      Spiren 49, 9260 Gistrup      |      E-mail: info@baekkensmerter.dk      |      CVR: 25347730