Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Juli 2020

Bækkenløsning

​I denne artikel får du forståelse af, hvad bækkenløsning er, og hvordan du kan forholde dig til diagnosen. Samtidig er der en masser myter om bækkenløsning, som jeg vil prøve at afmystificere.

​Skrevet af Jens Gram, Aarhus Osteopati.

Hvem er jeg?

Mit navn er Jens Gram, jeg er fysioterapeut og osteopat, og derudover interesserer jeg mig for funktionel medicin, hvilket er en måde at forbedre kroppens funktioner med kost og kosttilskud. Jeg er tidligere personlig træner og kostvejleder, inden jeg gik inden for behandler verdenen.

Jeg beskæftiger mig med alt fra sportsskader, til hormonelle problemer, tarmproblemer, og jeg har specialiseret mig i gener vedrørende bækkenet og kvinders sundhed.

Jeg ser derfor rigtig mange patienter med bækkenproblemer og især kvinder, der har problemer under og efter graviditet, eller smerter fra f.eks. endomitriose og lignende. Jeg underviser på jordemoderskolen i Esbjerg i graviditetssmerter og gener efter fødsel, som f.eks. inkontinens.

Hvad er bækkenløsning?

Ordet bækkenløsning hentyder til den løsning, der sker af ligamenterne (ledbånd) under graviditeten, dog er det ikke en direkte diagnose, hvor man kan måle, der er noget galt, men mere et smertesyndrom (altså et term), man bruger til gravide, der har ondt under graviditeten. Selve diagnosen siger ikke noget om, hvorfor du har ondt og betyder ikke, der er noget galt med dit bækken.

Læs mere om bækkenløsning her

Se video om bækkenløsning her

Forklaring på bækkenrelaterede smerter

​Bækkenets led er primært holdt og stabiliseret af ledbånd. Vi har ikke nogen direkte lednære muskler til at stabilisere leddet, som mange andre led i kroppen har. Årsagen til dette er, at bækkenet skal kunne udvide sig for at gøre en graviditet og fødsel muligt, og det kan det fordi særlige hormoner i kroppen har indflydelse på, hvor elastiske ledbånd skal være.

​Under graviditeten stiger mængden af disse hormoner; det er især relaxin, men også lidt progesteron. Relaxin topper allerede i uge 14, hvor bækkenets ledbånd derfor bliver mere elastiske (løsere) for at bækkenet kan udvide sig til fosteret i livmoderen,  samt for at give plads til selve fødslen.

Dette sker og skal ske ved alle kvinder og er en hel naturlig tilstand - dog er der en del kvinder, der oplever smerter.

  • 50 % oplever lettere ryggener
  • 20 % oplever smerter ved normale hverdags gøremål
  • ​5 % oplever det vi kalder bækkenløsning - som hentyder til smerter, fordi bækkenet har løsnet sig.

For at få diagnosen bækkenløsning, skal man opleve smerter i alle bækkenets led, da alle ledbåndene vil være ”løse” - altså smerter i både kønsben og begge SI-led (sacroilicaled).

Der er ikke evidens for at hormoner og løsheden i bækkenet, er det der i sig selv gør, at man har smerter: Ingen studier har entydigt kunne vise, at de kvinder, der har øget relaxin under graviditeten, er dem der primært oplever tendens til øgede smerter.

Faktisk er løsningen af bækkenligamenterne en normal proces, der sker for alle kvinder og skal ske for alle kvinder for at klargøre kroppen til fødsel.​

Hvem rammes af smertefuld bækkenløsning og hvad er risikofaktorerne?

​Under graviditeten sker der store ændringer i kroppen.

  • ​Holdningen ændrer sig for at kompensere for den øgede vægt og størrelse af maven fortil. Dette gør at svajet i lænden bliver øget og rundingen i brystryggen bliver større.
  • ​Vægten ændrer sig og kroppen skal bære rundt på ekstra kilo.
  • ​Livmoderen udvider sig, dette giver et øget stræk på ligamenterne, samt et større pres ned på bækkenbunden.
  • ​Der sker hormonelle ændringer, der får bækkenets ligamenter til at løsne sig.

Alt dette stiller ret store krav til din krop, der skal omstille sig utrolig meget og tilpasse til de ændringer, der sker. Det kræver en god stærk muskulatur samt god bevægelse af både bækkenet, hofter, lænd og brystryg.

Se mere om bækkenet på video her:

De største risiko faktorer for at udvikle smerter under graviditeten er:

  • ​Tidligere rygsmerter
  • ​Traume, tidligere ulykker, faldulykker og piskesmæld
  • ​Hårdt fysisk arbejde (løft)
  • ​Overvægt
  • ​Inaktivitet
  • ​Alder
  • ​Hypermobilitet (generel forøget bevægelighed i alle led)
  • ​Psykiske udfordringer

​Se og hør mere om træning af bækkenbunden her.

Det er altså mere, hvordan din krop har det inden graviditeten, der spiller ind på om du kommer til at udvikle smerter. De største risikofaktorer for bækkenløsning er tidligere rygsmerter og ulykker, traumer af ryggen. Graviditeten stiller store krav til ryggen, både fordi vægten øges og fordi svajet i ryggen og holdningen ændres. Hvis man i forvejen har en dårlig og svag ryg, vil graviditeten kunne være det, der får bægeret til at flyde over.​​

”Kronisk bækkenløsning”

Jeg støder nogle gange på patienter, der har fået at vide, de har kronisk bækkenløsning, hvilket betyder at de stadig har bækkenløsning lang tid efter en graviditet. Dette bliver brugt i situationer, hvor de smerter, der startede under graviditeten, fortsætter efter.

Der findes dog ikke kronisk bækkenløsning, for efter en graviditet vil niveauet af relaxin falde igen og bækkenet vil ikke være ”løst”. Det betyder ikke, at smerterne ikke kan fortsætte, da de ændringer din krop har gået igennem i graviditeten, måske ikke bare falder på plads af sig selv.

Samtidig kan smerterne under graviditeten gøre, at man bliver mere inaktiv og taber muskelmasse, styrke og stabilitet. Alt dette gør, at din krop ikke er i balance og måske ikke har det samme udgangspunkt, som før graviditeten.

Der kan være mange årsager til, at smerterne fortsætter efter en graviditet. Det kan du læse mere om her

Hvad kan du gøre ved bækkenløsning?

Hvis du oplever store problemer med symptomer på bækkenløsning, vil jeg anbefale du søger hjælp fra en dygtig behandler, der ved hvad bækkenløsning er og hvordan vedkommende bedst kan hjælpe dig.

De hyppigste symptomer kan du læse mere om her

Her handler det om at holde sig i gang med de aktiviteter, man stadig kan, og måske finde nye måder at motionere og træne på, så du kan holde kroppen i gang, uden at forøge smerterne. Samtidig skal din hverdag tilpasses, så du belaster din krop mest optimalt og rigtigt.

Den rigtige behandling vil også kunne hjælpe din krop med bedre at kunne omstille sig til de ændringer, der sker under graviditeten, så du ikke oplever så mange problemer og smerter.

​Læs mere om graviditetsgener og øvelser til bækkenet her

Husk bækkenløsning er ikke farligt - dit bækken falder ikke fra hinanden, men udfordres, fordi der stilles større krav til det under en graviditet.

Se video om hvad du selv kan gøre hvis du har smertefuld bækkenløsning her

​Skrevet af Jens Gram Aarhus Osteopati – Læs mere om Jens her

Bækkensmerter.dk      |      Spiren 49, 9260 Gistrup      |      E-mail: info@baekkensmerter.dk      |      CVR: 25347730